8 lipca 2016

Ciasto z połówkami jabłek





   Od tygodnia zalegały mi na parapecie urocze, zielone jabłuszka. Szukałam natchnienia i przypomniałam sobie o pewnym wypieku, którym poczęstował nas kiedyś kolega z pracy. Na szczęście internetowe śledztwo zakończyło się znalezieniem właściwego przepisu. Tak oto, z pomocą mojego mężczyzny, stworzyłam bardzo słodki, smaczny jabłecznik...



Ciasto z połówkami jabłek
Przepis pochodzi stąd: klik

2,5 szklanki mąki
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy (użyłam "danio")

10 niedużych, twardych jabłek
1 łyżka śmietany
1 szklanka cukru pudru

   Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części w proporcji 4:5. Mniejszą część rozwałkować i ułożyć na niej połówki obranych jabłek otworami do dołu. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią jabłka i  zlepić brzegi. Ciasto piec ok. 40 minut w 180 st. C (aż się zarumieni). Ciepłe ciasto polać lukrem ukręconym ze śmietany i cukru pudru. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz