18 czerwca 2016

Tarta z rabarbarem i malinami


   Lato puka do drzwi, w lesie już pachnie wakacjami. Na stole polne kwiaty z dzisiejszej wędrówki, a na deser bardzo sezonowy, słodko-kwaśny smak. Chwilo trwaj...




Tarta z rabarbarem i malinami

Ciasto

2 szklanki mąki
100 g zimnego masła
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru

Nadzienie

2 białka
garść malin (użyłam mrożonych)
3 laski rabarbaru
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka wody

Składniki ciasta szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części w proporcji 1:2. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, a pozostałe ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Obie partie ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rabarbar kroimy w kostkę, łączymy z cukrem i wodą i zagotowujemy w rondelku. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy maliny.
Formę z ciastem wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Następnie ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z ostudzonym rabarbarem. Do podpieczonego i lekko ostudzonego spodu nakładamy nadzienie, a na wierzchu robimy kratkę z rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 min. Można podawać na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Obłędna zawartość :) Najlepsza pora na kruche ciasta! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam kruche, teraz w nadzieniach można przebierać ;)

      Usuń