6 lipca 2016

Pierogi z borówkami




   Lipiec oznacza jedno - czas na pierogi z borówkami. Kiedyś moja mama siadała na balkonie u swojej mamy, a mojej babci, i rozkoszowała się smakiem pierogów. Dzisiaj dzwoni do mnie, że na targu już stoją panie z wiaderkami pełnymi fioletowych kuleczek i mogę zacząć produkcję. To dla mnie bardzo przyjemny proces, ma w sobie coś z medytacji, odprężającą powtarzalność. No i odziedziczyłam po mamie  słabość do tego smaku, więc za kilka dni wybiorę się po kolejne kubeczki borówek...  



Pierogi z borówkami

1 litr borówek
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki brązowego cukru

1 kg mąki
200 g masła
szczypta soli
ok. 1 szklanka wrzątku

   Mąkę sparzyć wrzątkiem, gdy przestygnie dodać masło i sól i zagnieść miękkie, jednolite ciasto. Borówki wymieszać z cukrem i bułką. Ciasto rozwałkowywać i wykrawać z niego kółka. Na każde kółko kłaść około łyżeczki owoców i lepić pierogi. Pierogi gotować kilka minut we wrzątku. Najlepiej smakują odsmażane i polane śmietanką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz