8 lipca 2016

Ciasto z połówkami jabłek





   Od tygodnia zalegały mi na parapecie urocze, zielone jabłuszka. Szukałam natchnienia i przypomniałam sobie o pewnym wypieku, którym poczęstował nas kiedyś kolega z pracy. Na szczęście internetowe śledztwo zakończyło się znalezieniem właściwego przepisu. Tak oto, z pomocą mojego mężczyzny, stworzyłam bardzo słodki, smaczny jabłecznik...



Ciasto z połówkami jabłek
Przepis pochodzi stąd: klik

2,5 szklanki mąki
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy (użyłam "danio")

10 niedużych, twardych jabłek
1 łyżka śmietany
1 szklanka cukru pudru

   Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części w proporcji 4:5. Mniejszą część rozwałkować i ułożyć na niej połówki obranych jabłek otworami do dołu. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią jabłka i  zlepić brzegi. Ciasto piec ok. 40 minut w 180 st. C (aż się zarumieni). Ciepłe ciasto polać lukrem ukręconym ze śmietany i cukru pudru. Smacznego!

6 lipca 2016

Pierogi z borówkami




   Lipiec oznacza jedno - czas na pierogi z borówkami. Kiedyś moja mama siadała na balkonie u swojej mamy, a mojej babci, i rozkoszowała się smakiem pierogów. Dzisiaj dzwoni do mnie, że na targu już stoją panie z wiaderkami pełnymi fioletowych kuleczek i mogę zacząć produkcję. To dla mnie bardzo przyjemny proces, ma w sobie coś z medytacji, odprężającą powtarzalność. No i odziedziczyłam po mamie  słabość do tego smaku, więc za kilka dni wybiorę się po kolejne kubeczki borówek...  



Pierogi z borówkami

1 litr borówek
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki brązowego cukru

1 kg mąki
200 g masła
szczypta soli
ok. 1 szklanka wrzątku

   Mąkę sparzyć wrzątkiem, gdy przestygnie dodać masło i sól i zagnieść miękkie, jednolite ciasto. Borówki wymieszać z cukrem i bułką. Ciasto rozwałkowywać i wykrawać z niego kółka. Na każde kółko kłaść około łyżeczki owoców i lepić pierogi. Pierogi gotować kilka minut we wrzątku. Najlepiej smakują odsmażane i polane śmietanką. Smacznego!