26 marca 2016

Babka cytrynowa


   Na razie za oknem stukają krople deszczu, ale w domu słonecznie. Żółty nie jest moim ulubionym kolorem, jednak w te dni wypełnia nasze mieszkanie - tulipany, narcyz, babka cytrynowa, żółte pisanki. Teraz pozostaje trzymać kciuki za pogodne święta i zjeść kawałek ciasta... :)


Babka cytrynowa

Ciasto
250 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny
6 białek

Polewa
ok. 150 g cukru pudru
1 żółtko
sok z połowy cytryny

Żółtka, masło i cukier puder miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny ze skórką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną. Pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i jeszcze ciepłą smarujemy polewą. 

Smacznego!